Hanka Štosková má svatozář. Taky pět dětí a humoru na rozdávání

Proč tolik dětí? Aby zvýšila šanci, že aspoň jedno jí bude nosit do důchoďáku mandarinky a kostkový cukr. Na Hanku Štoskovou si jen tak nepřijdete. Každou otázku vyřeší pohotovou odpovědí. Jak by ne, když dnes a denně čelí dotazům svých pěti synů, od dubna se k tomu věnuje klientům Domova Dolní zámek v Teplicích nad Metují.  Zdravotní sestra, máma, manželka a ambasadorka Juvenilu si nejlépe odpočine cestou do práce. „Jedu sama a slyším to boží ticho,“ směje se.

 

Podle Instagramu vypadá váš život jako velká jízda, často o sobě píšete, že nejste dokonalá matka. Existuje vůbec?

Kdyby existovala, pokořila by i Rowlingovou s tržbou a prodanými výtisky. Úplně vidím ten název knížky: Jak být (ne)dokonalá aneb rodičovství na první dobrou. Za mě je dokonalá ta, která to mateřství přežije bez větší újmy na zdraví a jen jednou nasrávací vráskou.

 

Roli mámy berete mimořádně humorně, děti označujete číslovkami, manželovi jste dala přízvisko Počátek. Kdybyste měla ke každému svému synovi přiřadit zvíře a připojit odpovídající přídavné jméno, z jakých jedinců by se smečka skládala?

Jednička by byl pažravej gekon, dvojka diabetická kudlanka, trojku bych popsala jako šílenýho bizona, čtyřce dala jméno nafouklá surikata a pětka by klidně mohl být naspídovanej pták.

 

Na co kladete při jejich výchově největší důraz?

Jednou šel jednička nakupovat, a když se vrátil, hned u dveří hlásil, že všechno, co mu zbylo z nákupu, dal tý paní, co stála u dveří Kaufu a rozdávala magnetky, který vyrobily nemocný děti. A já byla pyšná, i když to byly poslední prachy před výplatou. Chci, aby byli slušní, ochotní, srdeční, empatičtí, pravdomluvní, pracovití. Zapojuji je do různých charitativních akcí. Byli se mnou i v dětském domově a azylovém domě, kam jsme vezli Vánoce. Chci, aby v sobě měli lidskost, která mi poslední dobou u lidí hrozně chybí.

 

Teď jsme trochu zvážněli. Jsou chvíle, kdy byste ráda zastavila čas?

Večer, když všichni usnou. Pak se můžu nadechnout, vydechnout, přitulit ke klukům, vysosat z nich trochu energie a tý dětský bezstarostnosti.

 

 

 

Tahle otázka je divná už z podstaty, přesto ji položím: Takzvané rozdělení rolí v rodinách je pořád velké téma. Jak v tomto směru fungují Štoskovi?

Počátek je momentálně na rodičovské dovolené s pětkou. To asi mluví za vše. Upřímně, při tomhle počtu je nutný, aby se zapojili do chodu domácnosti všichni. Tím, že Počátek nedisponuje ženskou municí, kluci zastanou veškerý domácí práce. Dvojec a trojec žehlí, jednička vaří, u pračky se střídají všichni, každej se svojí kupou, čtyřka luxuje a pětka vyklízí krom myčky pravidelně i celou kuchyň. Prosím případný zájemkyně o dohodnutý sňatek, aby zasílaly fotku s věnem na můj mail urcitesedohodneme@maledivy.cz.

 

Na co jste se těšila a čeho se obávala při návratu do práce?

Těšila jsem se, že začnu zase používat mozek a bála se, že už tam nic moc k použití není.

 

Péče o druhé je zřejmě vaším posláním…

Já už si hrála na sestru jako prcek. Prý jsem měla plnou čekárnu medvědů, po kterých jsem furt štěkala, že nedodržují léčebný režim a kvůli tomu je musím pořád operovat. Milovala jsem uniformu, co mi vyrobila máma, pionýrskou košili, z prostěradla zástěru a tehdy typický dřeváky, a kupu receptů. Myslím, že na výběr povolání měl značný vliv můj pobyt v nemocnici, když jsem byla malá, kde jsem mohla sestrám pomáhat. Taky blízký vztah k lidem, empatie a extrovertní povaha.

 

Hodí se vám tahle praxe i doma?

Nejčastěji uplatňuju poznatky z psychologie, s přibývajícím počtem dětí i psychiatrie.

 

Jste opravdu velká rodina, jaký máte systém, abyste nezapomněli nakoupit, odvézt a zařídit všechno, co je třeba?

Opravdu velkej diář, telefon v pohotovosti, moje organizační schopnosti a rozvržení práce mezi všechny obyvatele bytu. Včetně křečka Beana. Ten si musí říct, když chce vykydat.

 

Na Instagramu jste popsala i „testování“ Juvenilu na manželovi. Co vás vedlo k tomu, mu ho naordinovat?

,,Zlato, mě hrozně bolí od rána hlava.“ „A proč sis nevzal Ibalgin, dyť ho máš v peněžence.“ ,,Páč mi došla kola, tak jsem ho neměl čím zapít.“ Ano, Počátek měl i místo plodovky kolču a regulérně na ní vznikla závislost. Pokoušel se xkrát přestat, ale po pár hodinách vždycky sáhnul po petce. Tak jsem na něm zaexperimentovala, vím, na lidech se nesmí, ale bude to jen mezi námi, a začala mu na tajňačku podávat Juvenil, když se zase snažil přestat. No, abych to zkrátila, žádnej absťák jako obvykle, žádný vyčerpání a doteď se drží.  

 

Juvenil podáváte taky dětem.

Když Juvenil požíváte, život bez OČR (ošetřovné na dítě) máte.

 

Spokojená a zdravá rodina je nejdůležitější. Čím trávíte společný čas?

Samozřejmě výlety, potřebuji je utahat a nechci, aby v bytě udělali bordel. A pak je často obírám v Dostizích a sázkách.

 

Kdo má u vás doma největší svatozář?

Samozřejmě že já a pak Bean, kterýho furt loví pětka z akvárka.

 

Jako máma pěti dětí můžete, myslím, inspirovat ostatní. Co byste rodičům poradila v těchto situacích:

Dojdou plínky… Doma se dycky nějakej hadr najde.

Po dvacáté za odpoledne šlápnou na lego… Víno.

Potomek si večer vzpomene, že na zítřek potřebuje do školy kostým Supermana… Dejte mu brejle, noviny a jmenovku Clark Kent.

V autě cestou na hory zjistí, že jedno z dětí nemá zimní bundu… Ve skibaru mu bude taky dobře. Mám to vodzkoušený.

Ráno o víkendu spřádají plány na prima, klidný den… Na to už existujou léky, a dost účinný.

Zpět do obchodu