Jakou roli hrají nukleotidy ve výživě novorozenců a kojenců?

Jakou roli hrají nukleotidy ve výživě novorozenců a kojenců?

Jeden z posledních tuzemských průzkumů ukazuje, že počet dětí, které jsou při odchodu z porodnice plně kojeny, dlouhodobě klesá. Téměř každá pátá žena nekojila v roce 2015 ani celé šestinedělí. Kojení přitom upevňuje vztah mezi matkou a dítětem, přináší psychický prospěch oběma a hlavně - mateřské mléko je nenahraditelným zdrojem důležitých látek. Patří k nim i nukleotidy.

Proč věnovat nukleotidům pozornost

Molekuly nukleotidů jsou přítomny v buňkách všech živých organismů i virů. Hrají zásadní roli v mnoha biologických procesech a jejich nedostatek má klíčový vliv na vitalitu každého jedince. Kromě toho, že jsou základními stavebními kameny nukleových kyselin RNA a DNA (které přenášejí genetickou informaci a odpovídají za činnost buněk), ovlivňují také nutriční a energetický metabolismus.

Zjednodušeně řečeno jsou nukleotidy odpovědné za správnou regeneraci tkání, obnovu kůže, krvetvorbu, rekonvalescenci po nemoci nebo operaci a především za plnohodnotnou imunitní odpověď. U malých dětí je důležité vyzdvihnout jejich úlohu při zrání centrálního nervového systému a rozvoj imunitního systému střeva.

 

 

Vysoká koncentrace v mateřském mléce

O tom, že kojení je nejlepším způsobem výživy novorozence, nemusíme diskutovat. Mateřské mléko obsahuje vše, co malý človíček potřebuje, včetně zmiňovaných nukleotidů. Jejich největší množství bylo zaznamenáno v kolostru (mlezivu); během týdnů a měsíců kojení množství nukleotidů v mléce postupně klesá – za tři měsíce zhruba na polovinu.

Přesto stále platí, že mateřské mléko obsahuje až 5krát více využitelných nukleotidů oproti mléku kravskému. Celková koncentrace nukleotidů je samozřejmě závislá na stravě matky. Dříve se odborníci domnívali, že si tělo vytváří dostatek nukleotidů „samo“, a to i v případě zvýšené potřeby. Ovšem výzkumy ukázaly, že je nutné dodávat je navíc také potravou.

Maminkám se proto doporučuje konzumovat maso (na nukleotidy nejbohatší), mořské ryby či měkkýše. A pokud to nestačí, nebo z nějakého důvodu není možné, zvolit vhodné potravní doplňky na přírodní bázi.

Nukleotidy jako součást mlék pokračovacích

Jak už jsme uvedli, kojenecká a dětská mléka připravovaná výhradně z kravského mléka jsou k zajištění zdravého růstu dítěte nepostačující. Teprve přidáním odpovídajícího množství nukleotidů mohou plnit potřebnou funkci, tedy dopřát dítěti zdravý a všestranný rozvoj i růst.

Pokud jde o děti předškolního a staršího věku, také zde je vyvážená nutrice, včetně dostatečného přísunu nukleotidů, zásadní. Zvláště, když žijí v průmyslově znečištěných lokalitách a jejich imunitní systém je vystaven dlouhodobé zátěži.

Věnujte nukleotidům ve stravě své i svých dětí dostatečnou pozornost. Podpoříte tak kondici celé rodiny a upevníte zdraví svých blízkých na dlouhá léta.

 

Patentovaný přípravek Juvenil obsahuje vysoké množství dietárních nukleotidů v přirozených a pro tělo nejlépe využitelných vazbách.

 JuvenilKapky

Zpět do obchodu