Jsou doplňky stravy vhodné i pro malé děti?

Ano, když víte, jak na to. Upevnit imunitu školních a předškolních dětí je přáním každého rodiče. Zvláště začátkem podzimu, kdy se potomci vracejí do kolektivů a kontaktu s respiračními infekty se nevyhnou. Možností, jak je ochránit před virózami, existuje celá řada. Doplňky stravy jsou jednou z nich. Přečtěte si, s čím je kombinovat, aby byl úspěch zaručen.

 

Pro imunitu dětí jsou zásadní první tři roky života

Jistá schopnost bránit se patogenům je dětem vrozená. V prvních měsících života ji navíc podporují látky, které přijímají z mateřského mléka. Odborně se takové imunitě říká nespecifická, jejím posláním je reagovat na stále stejné podněty stále stejnou odezvou.

Jak se ale dítě postupně setkává s novým prostředím, buduje si jeho tělo imunitu specifickou, tedy získanou. Ta dokáže přizpůsobit svou reakci různým podnětům, „učí se“ rozpoznávat patogeny a adekvátně na ně reagovat. Než se upevní, trvá to zpravidla 3-5 let.

A přesně v té době se děti dostávají do kolektivních zařízení, kde na ně čeká opravdová nálož virů a bakterií. Není třeba panikařit, jde o přirozený vývoj. Pomoci dětem vytvořit účinný imunitní štít nemusí být žádná velká věda.

 

Základní pilíře silné imunity

Když se blíží období respiračních onemocnění a nástup dětí do školky či školy, skočí většina rodičů do lékárny pro „něco na imunitu“. Efektivní budování obranyschopnosti je ale běh na dlouhou trať, takže čím dříve se postavíte na start, tím lépe se vám poběží. Zvolte účinný doplněk stravy, ale nezapomeňte ani na zdravý životní styl.

 

Všechno začíná ve střevech

Je prokázáno, že k celkovému zdraví přispívá kondice střeva naprosto zásadní měrou. Vždyť 80 procent našich imunitních buněk se nachází právě ve střevě. Dbejte ve stravě na dostatek zeleniny, ovoce a luštěnin, nezapomínejte ani na zdroje bílkovin. Naopak bez bílého cukru se dětský organismus obejde, stejně jako bez velkého množství soli. Tuky s příznivým složením mohou získat (větší) děti třeba z ořechů.

Střevní mikroflóru mohou příznivě ovlivnit i doplňky stravy určené dětem. Vyberte takové, které se podávají v kapkách a rovnou do úst. Okamžitý kontakt se sliznicí dovolí rychlé vstřebání účinných látek do krevního oběhu. Aminokyseliny, antimikrobiální peptidy a nukleotidy, které jsou základem zdravé DNA, podpoří zdravou střevní mikroflóru a posílí obranyschopnost dětí. Příkladem je český patentovaný přípravek Juvenil, který užívají nejen celé rodiny s dětmi, ale i vrcholoví sportovci.

 

Neztraťte vodu

Pro dětský organismus je dehydratace mimořádně nebezpečná. Na rozdíl od těla dospělého jedince tvoří podíl vody na tělesné hmotnosti u kojenců až 80 procent. Ztráta již 10 procent může být pro malé děti kritická. Stanovit, kolik tekutin má dítě přijmout, není snadné. Záleží to nejen na jeho váze, ale i aktivitě. Dvou až pětileté děti by obecně měly přijímat 80-120 ml vody na 1 kilogram tělesné hmotnosti.

Za vhodné nápoje jsou považovány především ovocné a bylinné čaje (neslazené), pramenitá voda nebo minerální, neperlivé vody. Za vhodné lze považovat také vodou ředěné 100procentní džusy. Dostatečná hydratace je zásadní pro udržení vnitřní homeostázy a výrazně se tedy podílí také na obranyschopnosti organismu.

 

Dobrou noc a krásné sny

Nejvíce spánku potřebují nejmenší děti. Novorozenci prospí až 17 hodin denně, batolatům obvykle stačí 14 hodin. Děti, které čeká nástup do školky, by měly spát 9-11 hodin. Mezi třetím a pátým rokem postupně mizí potřeba odpoledního spánku.

Proč je spánek pro imunitu tak důležitý? Protože během něj získává tělo energii na vypořádání se s patogeny a zároveň produkuje protilátky, které mu pomáhají s infekcemi bojovat. Zdravá obranyschopnost se odvíjí jak od délky spánku, tak od jeho kvality. Dbejte proto u dětí na pravidelný spánkový režim, dopřejte jim klid a tmu a zajistěte vhodnou teplotu a dostatek kyslíku vyvětráním pokoje.

 

Hurá na čerstvý vzduch

Děti opakují, co vidí kolem. Veďte je k aktivnímu způsobu života, ukažte jim, že pohyb je velkou radostí a zábavou pro celou rodinu. Tříleté děti už dokážou jezdit na kole, plavat, bruslit, běhat, některé i lyžují. O přínosech pohybu pro zdraví není pochyb – kromě posílení kosterního svalstva také zlepšuje náladu, výrazně mírní stres a je prevencí celé řady onemocnění.

Také vliv přiměřeného pohybu na imunitu je neoddiskutovatelný. Zvyšuje totiž cirkulaci imunitních buněk v těle, zlepšuje termoregulaci, podporuje činnost všech orgánů. Stejně jako pro dospělé, platí i pro děti, že ani sportování se nemá přehánět.

 

Takže si to shrňme

Pro děti, které se chystají do školky a školy, je důležité, aby byly zdravé a plné síly. Návyky, které jim v útlém věku nastavíte, si ponesou do celého života. Pamatujte tedy na podporu jejich přirozené imunity a zajistěte jim pestrou stravu, dostatek tekutin, kvalitní spánek i radost z pohybu.

Silná imunita jim pomůže překonat nástup do kolektivu. Podpořit ji můžete i doplňky stravy pro děti. Vybírejte vždy ty nenávykové, ideálně zcela přírodní, s vysokou vstřebatelností, které dokážou nastartovat ozdravné a regenerační procesy v těle. Přejeme vám, aby vaše děti zvládly všechny situace, které na ně čekají, s úsměvem.

Zpět do obchodu