Proč jsou antibiotika záchrana i pohroma? Vraťte se po nemoci do kondice!

iStock-1319031310

Nepoužívejte antibiotika zbytečně, neukončujte léčbu předčasně, nepojídejte během terapie citrusy. Zapomeňte na mléko a pozor na slunce. A opravdu žádný alkohol! Zákazů, příkazů a doporučení, která v souvislosti s nejužívanější skupinou léků slýcháme, existuje spousta. Důvod je zřejmý: antibiotika jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem. Co vám pomůže využít jejich potenciál a vrátit se do plného zdraví? Český imunolog doporučuje Juvenil kapky.

 

Nadužívání antibiotik vede k rezistenci

„Je dobré si připomenout některé základní informace týkající se užívání antibiotik,“ uvádí prof. RNDr. Aleš Macela, DrSc., imunolog, vědecký pracovník a emeritní profesor Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Ne nadarmo jde o léky vydávané pouze na lékařský předpis.

Posláním antibiotik je bakterie buď rovnou likvidovat, nebo potlačovat jejich růst. Léčí tak nejrůznější infekce, mohou být ale ordinována i preventivně. Celosvětově za ně utratíme miliardy dolarů ročně, bohužel však ve více než 50 % případů zbytečně. Lékaři je totiž mnohdy předepisují i tehdy, kdy bychom se bez nich dokázali obejít. Máme na mysli méně závažné projevy onemocnění, jiné než bakteriální původce onemocnění nebo ordinování dlouhodobého užívání širokospektrálních antibiotik namísto cílené léčby podložené specifickým vyšetřením.

Tak se stává, že baterie zvyšují svou odolnost vůči antibiotikům, což je obrovský problém (například při chirurgických výkonech nebo léčbě infekcí s fatálními dopady na zdraví). Ministerstvo zdravotnictví ČR dokonce uvádí, že v Evropě každý rok zemře 33 tisíc lidí, protože si „vybudovali“ vůči antibiotikům rezistenci. To znamená, že antibiotika takzvaně nezaberou a i banální infekce se může stát smrtelnou.

 

Specialisté varují a doporučují

Zásady, jak se během léčby antibiotiky chovat, najdete v příbalovém letáku. Když užíváte antibiotika, pamatujte, že mohou například:

  • snižovat citlivost mikroorganismů, se kterými v budoucnu přijdete do kontaktu, na léčbu,
  • poškozovat střevní mikroflóru (mikrobiom),
  • vyvolat zažívací potíže,
  • oslabit imunitní systém,
  • způsobit bolesti hlavy či alergické reakce.

 

Narušení mikrobiomu přitom patří k mimořádně závažným negativním vlivům antibiotik. Antibiotika při průchodu organismem prostě zabíjí hlava nehlava a při eliminaci „zlých“ bakterií se nevyhnou se ani bakteriím, které jsou pro naše zdraví nepostradatelné. To může zejména u malých dětí zvýšit riziko zánětů střeva nebo vyvolat alergické reakce. Kvalita a zejména rovnováha přirozeného osídlení střeva bakteriemi (lidský mikrobiom) má navíc zásadní souvislost se správnou funkcí imunitního systému, produkcí některých vitaminů i ochranou těla před patogeny. Mikroorganismy „bydlící“ v našem střevě hrají roli ve vývoji obezity, kardiovaskulárních, autoimunitních, zánětlivých, nádorových, ale i psychických onemocnění.  

„V prvé řadě, pokud již antibiotika užívám, je dobré se u některých antibiotik vyhnout konzumaci mléka a mléčných výrobků, neměly by se rovněž konzumovat kyselé potraviny, i když je často doporučované kysané zelí, které doplňuje přirozené bakterie. Dále pak je důležité po určitou dobu být v rekonvalescenci, organismus je po dobrání antibiotik vyčerpaný, má oslabenou imunitu, a tak je náchylnější k následným nákazám, má rozhozený střevní mikrobiom, který je důležité obnovit pro psychické i fyzické zdraví člověka,“ potvrzuje Aleš Macela.

 

Škody pomůže napravit extrakt biologicky aktivních látek

O tom, že antibiotika někdy v životě potřebuje téměř každý, není nutné polemizovat. V odůvodněných případech, a po pečlivé volbě mezi úzkospektrým a širokospektrým přípravkem, mají nezastupitelné schopnosti. Jakmile léčba skončí, je ovšem nutné věnovat tělu náležitou péči.

„Přirozenou imunitu důležitou právě pro odolnost organismu k infekcím zlepšuje Juvenil, který působí jako imunomodulátor a zároveň jako psychobiotikum, prostřednictvím úpravy střevní mikroflóry. Přípravek Juvenil, který je doporučován ke stabilizaci střevní mikroflóry, podporuje přirozenou imunitu a je vhodným potravním doplňkem po antibiotické léčbě, nemá žádné vedlejší účinky ani není známa žádná kontraindikace, to znamená, že je naprosto bezpečný“ konstatuje imunolog.

Podle jeho názoru a zkušeností je vhodné se zařazením Juvenilu do jídelníčku počkat až po ukončení antibiotické léčby: „Užívání antibiotik trvá běžně okolo sedmi dní, pokud je Juvenil už užíván, je vhodné ho po tu dobu vysadit a pokračovat v aplikace po ukončení léčby. Pokud je Juvenil nasazován s cílem nápravy škod, začít je dobré ihned po dobrání antibiotik.“

Účinný komplex aminokyselin, antimikrobiálních peptidů a nukleotidů urychlí rekonvalescenci a pomůže s návratem do plné kondice. Při regeneraci po léčbě antibiotiky se nejlépe hodí Juvenil kapky, vhodné i pro velmi malé děti nebo osoby s polykacími obtížemi. Kapky je nejlepší podávat ráno před jídlem, v období zvýšených nároků na vnitřní rovnováhu organismu lze denní dávku zdvojnásobit. K takovým situacím patří i právě zmiňovaná, prodělaná terapie antibiotiky. 

iStock-1313152158

Zpět do obchodu