Naplno Dovolená? Tady jsou naše tipy

Naplno Dovolená? Tady jsou naše tipy

Depositphotos_242198936_xl-2015

Krásné letní dny spojujeme s volnem a relaxováním jaksi automaticky. Dokážete si ale během dovolené skutečně odpočinout? Aby vás stres z příprav, honby za zážitky a návratu do práce nepřeválcoval, držte se několika osvědčených rad.

Pořádek na stole, pohoda ve vztazích

Je prokázáno, že odjezd na dovolenou patří do top10 nejnáročnějších situací vůbec. Děláme si vrásky z koupě nových plavek, necháme se vytočit při hledání cestovního pasu, dotáhnutí pracovních úkolů z nás činí workoholické pološílence. Všechno na poslední chvíli, všechno v poklusu.

První rada psychologů tedy zní: Pokud vám rychlé akce nedělají dobře, plánujte dovolenou dlouho dopředu. Stihnete nejen odevzdat práci, která je potřeba, ale možná se vám podaří odlehčeným jídelníčkem spravit figuru a v tom novém koupacím úboru se budete cítit naprosto skvěle. Vyřídit propadlý cestovní doklad pak už vyrazíte s úsměvem a v klidu.

Jakmile se dobře naladíte, vrátí se do pohody i vaše okolí. Dámy prominou, tuto část uzavřeme citátem filozofa Friedricha Nietzscheho: „Kdo viděl rozbouřené moře a rozbouřenou ženu, vždycky spíše litoval manžela než námořníky.“

Čím dál, tím líp

Nejlépe si prý odpočineme v naprosto cizím prostředí. Daleko od všednodenních starostí, a to nejen myšlenkami, ale i počty kilometrů. Letos takovou představu zřejmě realizuje méně Čechů než jindy - průzkumy naznačují, že větší polovina našinců hodlá dovolenou strávit buď doma, na chalupě nebo u rodiny. To ovšem nemusí být důvod k rozmrzelosti, ale příležitost k poznávání.

Důležité je dobře si promyslet, jakým způsobem si odpočinete nejlépe. Procházkami v horách? Čtením u rybníka? Návštěvami hradů a zámků? A pak si také upřímně odpovědět na otázku: s kým chci své volno strávit. Někdo „vypne“ s dětmi pod stanem, jiný potřebuje opravdu jen pospávat pod slunečníkem. Své představy otevřeně proberte s rodinou. Pokuste se najít konsenzus tak, abyste léto prožili všichni co nejpříjemněji.

Tohle říká známý kanoista Martin Doktor: „Jak si představuji ideální dovolenou? Sednu do lodi, nechám se nést proudem a u zádi si chladím přivázaného lahváče.“

 

86_WEB

 

Vraťte se dřív, než bude pozdě

Ano, stejně jako je rozumné dobře naplánovat a načasovat odjezd, bývá víc než moudré vrátit se domů včas. Co to znamená, si snadno odpovíte sami. Pokud víte, že vás čeká hromada pracovních úkolů, balení dětí na tábor a péče o tchyninu zahradu na druhém konci města, vyrazte domů o pár dní dřív. Pokud máte po dovolené čas jen pro sebe a stačí vám hodit trička do pračky, nahlásit příjezd příbuzným a vysypat písek z pantoflí, užijte si volno do poslední chvilky.

Večer před návratem do reality si dejte krátkou meditaci, ukliďte (dovolí-li to situace) provozní nepořádek, nachystejte oblečení na druhý den a dopřejte si voňavou, dlouhou koupel.

Pro větší nadhled přidáváme slova politika Eugena Gerstenmaiera: „Nejhorší na dovolené je to, že ji nejvíc potřebujeme, když jsme právě po ní.“

Klid uvnitř, vyrovnanost navenek

Ještě jedna věc pomáhá. Vědci poukazují na souvislost zdravého životního stylu a složení stravy s mírou stresu a jeho dopady na organismus. Pravidelné, vyvážené, pestré jídlo je pro každodenní, tedy i dovolenkové, fungování nezbytné. Je sice potřeba na ně myslet nejen v létě, ovšem benefity přísunu všech životně důležitých látek přetrvávají po celý život.

Zcela zásadní jsou esenciální aminokyseliny, které pečují o mentální zdraví a emocionální klid, hrají roli při růstu a regeneraci kostí, podílejí se na plnohodnotném spánku a starají se také o dobrou kondici kůže, vlasů a nehtů. Můžeme je částečně získat ze stravy, nicméně právě stres, znečištěné životní prostředí a další vlivy mohou způsobit jejich rychlé „vyčerpání“. Proto je víc než vhodné udržovat vyvážený a pravidelný přísun těchto látek.

Široké spektrum potřebných aminokyselin najdete ve výrobcích řady Juvenil. Stačí si vybrat kapky nebo tobolky a jednou či dvakrát v roce absolvovat regenerační kúru. Posílíte své tělo a uklidníte mysl. Pak může být vaše dovolená prozářená nejen sluníčkem, ale i radostí a harmonií.

Čekáte citát nakonec? Máme ho! „Budoucí lékař nebude léčit lidské tělo pomocí léků, ale spíše bude léčit a předcházet nemocem pomocí stravy,“ řekl vynálezce Thomas Alva Edison.

 

Zpět do obchodu