Tipy a triky pro pohodové letní cestování. Dovolená může začít!

 

Konečně. Slunce pálí, moře šumí a vy se cítíte naprosto skvěle. Do chvíle, než vás zničehonic začne bolet hlava, přijde pocit vyčerpání a všechny skvělé plány zmizí za obzorem. Ano, léto může být zrádné. Péče o váš imunitní systém si zaslouží minimálně stejnou pozornost jako výběr dovolenkové destinace. Přečtěte si, jak nic nepodcenit a užít si léto naplno.

 

Cestování dokáže s imunitou zacvičit

Vypravit se do jiné zeměpisné šířky je dobrodružství nejen pro vás, ale hlavně pro vaši obranyschopnost. Které faktory ji během letního tripu můžou nejvíce ovlivnit?

Klimatizace: Rychlé změny teplot při přesunech mezi různými prostředími jsou pro tělo mimořádně náročné. Kladou zvýšené nároky na termoregulaci, metabolickou aktivitu, krevní oběh i dýchací cesty. Oslabují tak imunitní systém a mohou zvyšovat náchylnost k infekcím. Navíc v nesprávně udržovaných klimatizacích se mohou hromadit roztoči, plísně a bakterie, což zvyšuje riziko infekcí dýchacích cest a alergií.
 
Vysoká koncentrace lidí a stres z cestování: Letiště, ubytovací komplexy a celá řada dalších míst je doslova inkubátorem infekčních nemocí. V přeplněných prostorách se bakterie a viry šíří snadněji, kromě toho, pobyt v davu lidí může být stresující záležitostí. Takový stres oslabuje imunitní systém.
 
Jiné potraviny, jiná voda: Cestovatel se musí přizpůsobit všem novým podmínkám, včetně jiného složení stravy. Například voda může v některých oblastech obsahovatmikroorganismy, na které tělo není zvyklé. To přispívá k trávicím problémům jako průjem nebo žaludeční potíže. Imunitu oslabuje také změna časových pásem a odlišné denní rutiny, které narušují obvyklý biologický rytmus.
 
Časový posun: Po rychlém překonání několika časových pásem se obvykle dostaví jet lag (pásmová nemoc). Rozkol mezi vnitřními hodinami a vnějším prostředím může vést k pocitu neustálé únavy, nespavosti, k poruchám trávení, změnám nálady nebo snížené koncentraci.

Udržte se fit pro každou situaci

Přes všechny možné nástrahy má letní cestování samozřejmě spoustu blahodárných účinků. Uvolňuje od každodenní zátěže, posiluje vztahy, přispívá k adaptabilitě a flexibilitě, rozvíjí kreativitu a dává prostor ke zvýšené fyzické aktivitě. Ještě, než začnete balit kufry, mrkněte na náš checklist nejdůležitějších předdovolenkových kroků:

Pokud do odjezdu zbývají dva týdny, věnujte pozornost dostatečnému spánku a hydrataci, nezapomeňte na čerstvou zeleninu a ovoce. Když je to možné, vyhýbejte se místům s vysokou koncentrací lidí, abyste eliminovali kontakt s případnou infekcí. Aktivujte imunitní systém a připravte tělo na aklimatizaci s pomocí přírodního produktu Juvenil Tobolky.

Když vyrážíte za týden, snažte se relaxovat a snižovat cestovní horečku, co jen to jde. V jídelníčku dávejte přednost lehkým a dobře stravitelným pokrmům, vyhýbejte se alkoholu, ale pokračujte ve zdravém pitném režimu. Výborným pomocníkem vám budou šumivé tablety Juvenil Limetka s obsahem hořčíku, zinku, vitaminu B6 a komplexu Juvenil®. Lehká chuť příjemně osvěží, účinné složky podpoří nejen psychiku, ale i imunitní systém a regeneraci.

Odjíždíte zítra: kufry jsou zabalené, doklady zkontrolované, rezervace potvrzené. Teď už zbývá se začít těšit. Přihoďte do tašky Juvenil Tobolky i šumivé tablety. Na ráno si připravte Juvenil Booster, který vás před cestou povzbudí a po cestě zmírní jet lag. Obsahuje totiž extrakt z ginkgo biloby, maralího kořene, klanoprašky čínské a sibiřského ženšenu. K tomu je v něm vitamin E, vitamin B6 a patentovaný komplex Juvenil®. Pomůže vám s aklimatizací a udržením funkční imunity.

 

Letní pohoda, jak se patří

Co popřát všem cestovatelům? Prožijte každou hodinu svého volna ve zdraví a kondici. Naslouchejte svému tělu, a pokud vysílá varovné signály, nepodceňte je.

Vyvarujte se přehřátí tím, že omezíte pobyt na přímém slunci, zejména během poledne, kdy je sluneční záření nejintenzivnější. Noste lehké, světlé oblečení, které umožňuje pokožce dýchat, a používejte sluneční brýle a klobouk.
 
Zamezte úpalu a úžehu. Pravidelně si dělejte přestávky ve stínu a pijte hodně vody, abyste zůstali hydratovaní. Používejte opalovací krém s vysokým faktorem ochrany před UV zářením, vyhýbejte se alkoholu a kofeinu, které mohou přispívat k dehydrataci.
 
Buďte opatrní při sportu, před každou fyzickou aktivitou se dobře rozcvičte a po jejím skončení se pečlivě protáhněte. Noste vhodné sportovní vybavení a v horkých dnech omezte intenzivní fyzickou námahu na ráno nebo večer, kdy jsou teploty nižší.
 
Nepodceňujte hydrataci. Pokud zapomenete na pravidelný a dostatečný pitný režim, můžete se dostat do vážných zdravotních problémů, včetně oslabení imunity. Pijte pravidelně vodu, vyhněte se sladkým a energetickým nápojům, které mohou dehydrataci zhoršit.
 

A poslední rada, ať už se chystáte objevovat české hrady a zámky, nebo vás čeká pobyt v indonéské džungli – věnujte pozornost své imunitě. Přírodní preparáty Juvenil pro zdravou obranyschopnost, rychlou regeneraci, duševní rovnováhu a vitalitu nikdy nenechávejte doma. Může je užívat celá rodina, jsou nenávykové, nelze se jimi předávkovat a nemají žádné vedlejší účinky. Enjoy your holidays!

 

Zpět do obchodu