Naši zákazníci jsou důvod, proč to děláme…

Je druhou generací majitelů firmy, která se věnuje vývoji a výrobě potravních doplňků Juvenil na bázi biologicky aktivních látek. Rodinný podnik na Náchodsku vede Anna Kadlecová spolu se synovcem. Jak vzpomíná na podnikatelské začátky své maminky, proč sází na online prodej a čím sama upevňuje zdraví, jsme se ptali majitelky společnosti Juvenil Products a.s.

 

Maminky jsou určujícími osobami našich životů. Ta vaše vám kromě lásky a péče předala i Juvenil.

Byla to mimořádná žena. Pamatuji si její obrovské nasazení, dřinu a zápal, neutuchající víru ve vyšší smysl její práce. Ona byla taková ta altruistka od podstaty. Vlastně se do Juvenilu vtělila. Dnes tu už bohužel není, ale Juvenil vnímám jako její odkaz.

 

Jak se k výrobě, tak specifického potravního doplňku dostala?

Přivedla ji k němu porevoluční touha po seberealizaci a svobodě. S tou se nejdříve vrhla do podnikání v pohostinství. Svou totální nezkušenost vyvažovala nekonečnou pracovitostí, až na hranici vlastních sil. Po několika letech přišla logicky únava a vyčerpání. Tenkrát jí do života vstoupil Juvenil. Byl to dárek od známého.

 

Byla z něho tak nadšená, že rovnou koupila fabriku?

V podstatě ano. Začala ho užívat a zamilovala se do něj. Díky němu mohla zase „jet naplno“. Výrobní podnik Juvenilu, spotřební družstvo Jednota, se právě v té době začal transformovat, skončil v konkurzu a ukončil výrobu. Tam začala maminčina cesta k záchraně tohoto jedinečného přípravku, která po několikaletém úsilí vedla ke znovuotevření výroby.

 

Bylo tehdy jasné, že se stanete pokračovatelkou rodinného byznysu?

Jasné to nebylo. Cesta byla trnitá, a dokonce mě ve fázi revolty zahnala na rok až za oceán. Ale jedním z mnoha přísloví, které se u nás používá, je „odříkaného chleba největší krajíc“. Maminka byla tvrdý šéf, ale naučila mě pracovat. Dnes jsem jí za to vděčná. Tím, že jsem vlastně v podnikání vyrostla, mi je ten formát přirozený. Má to sice mnohá úskalí, jako třeba, že máte zodpovědnost za životy druhých, nemáte pevnou pracovní dobu a nezavřete za sebou své úkoly ve čtyři odpoledne. Ale svoboda, tvůrčí i profesní, za to stojí.

 

Pracujete s blízkými, s rodinou. Je to těžké?

Nechci, aby to znělo jako klišé, ale pro mě jsou rodinou všichni moji nejbližší spolupracovníci. Mám kolem sebe skvělé lidi, kterých si vážím a věřím jim a bez nichž si to neumím představit. Pravdou je, že někteří z nich jsou zároveň i moje pokrevní rodina. Mojí pravou a někdy i levou rukou je synovec, ředitel. Švagrová má na starosti logistiku, sestra je bioložka, takže nám pomáhá jako externí poradce.

 

Kterou část pracovního dne máte nejraději?

Nejraději mám rána. Vypravím syna do školy, odkládám roli mámy a můžu se vtělit do své pracovní role. Když se ponořím do práce a několik hodin se nerušeně věnuji nějakému úkolu… to mě neskutečně nabíjí. Jsem to-do list typ, takže odškrtávám a je mi blaze. Zároveň jsem perfekcionista. Je to takové rodinné prokletí. Stále vidím, co bychom ještě mohli vylepšit. Také to ze mě asi dělá hodně náročného nadřízeného.

 

Momentálně jste firmou výhradně českou. O vstupu zahraničního kapitálu neuvažujete?

Pro mě bylo zásadní zachovat odkaz maminky, bez kompromisů. A to se nejlépe udělá, když jste svým pánem. Možná jednou přijde někdo, kdo nás přesvědčí, že přijmout strategického partnera ze zahraničí umožní Juvenilu pomáhat více lidem a bude to tak dobře. Ale ta doba zatím nenastala.

Zákazníci se někdy diví, proč jste ukončili prodej přes lékárny a rozhodli se pro online prodej. Co vás k tomu vedlo?

Jsme přesvědčeni, že mnohem silněji funguje osobní zkušenost kamaráda nebo kolegy, než regály lékáren plné barevných krabiček. V tom vidím budoucnost Juvenilu. Zpět ke kořenům. Člověk člověku. Zkuste ho, a pokud budete spokojení, řekněte to těm, na kterých vám záleží. Víra a důvěra v zážitky našich blízkých jsou nejlepší reference.

 

Tomu přizpůsobujete i marketing, který je taky odlišný od toho, nač jsme u potravních doplňků zvyklí.

Jistě. Online prodej nám pomáhá kontrolovat, co a jak se k našim zákazníkům dostává. Máme s nimi kontakt a mohou se na nás obrátit se svými dotazy, potřebami a pocity. Záleží nám na nich, oni jsou náš marketing. Juvenil není auto nebo nádobí, které si kupujete jednou za deset let. Je to rodinný přítel, který je připraven pomoci, kdykoli je potřeba. Máme zákazníky, co jsou s námi desítky let a stále se vrací. Oni jsou důvod, proč to děláme.

 

Když už jsme u jiných přípravků, povězte, čím se od nich Juvenil liší?

Já se opravdu necítím pověřena hodnotit jiné produkty, které ani neznám. Mohu jen říct, že Juvenil je čistě přírodní přípravek, vyráběný za použití nejmodernější biotechnologie. Taková věda ve službách přírody. Základem jsou kvalitní suroviny, ale než se z nich stane kapka nebo tobolka Juvenilu, trvá to minimálně 6-8 měsíců pečlivé práce. V Juvenilu je kus ryzí přírody, spousta energie, úsilí, složité technologie a času. A to samo o sobě má obrovský potenciál.

 

Vždyť také jeho receptura vychází z několik desetiletí trvajících výzkumů.

Věřím, že každý okamžik našich životů nás utváří a někdy i nepatrné okolnosti mohou vést k velkým událostem. Skláním se před nápady, snahou, prací a vírou všech, kterým Juvenil prošel za více než 80 let od svého vzniku životem. Každý z těch lidí mu něco předal. A můj úkol je uchovat ho pro další generace.

 

Předpokládám tedy, že při péči o své zdraví po něm saháte dost často?

No my vlastně máme takový rodinný vtip, jakmile se objeví jakýkoli zdravotní problém, říkáme: „vezmi si na to Juvenil“. Od angíny až po zahnisanou třísku. Já osobně po něm sahám vždy když cítím, že nejsem ve své kůži. A samozřejmě na sobě testuji nové produkty. Můj syn je na něm „odkojen“ a můj muž pravidelně užívá vše, co vyrábíme. Na druhou stranu myslím, že jsme to, čemu se říká aktivní rodina. Snažíme se nejíst nezdravě, což je asi na půl cesty k tomu jíst zdravě, máme aktivní dítě a pořídili jsme si aktivního psa. To jsou hned dva důvody, které nás nenechají zahálet. Když potřebuji odpočívat, zvolím si fyzickou práci. Takovou, která je za mnou vidět. Třeba na zahradě.

 

Totéž byste doporučila čtenářům?

Já jsem přesvědčena, že většina čtenářů ví, že jít se alespoň občas projít, nejíst jen průmyslově zpracované potraviny a nestresovat se zbytečně, je základ zdravého života. Já bych ale ráda zdůraznila i duchovní stránku věci. Myslím, že to nejdůležitější pro zdraví každého z nás je mít se rád, myslet na druhé a radovat se z maličkostí. Zvládnout to vše najednou, ale není vždy snadné. Pak je vhodné vzít na pomoc Juvenil.

 

Kdy cítíte, že jste to Naplno Vy?

To je asi nejtěžší otázka. Nejspíš ve chvílích, když dokážu být tady a teď. Vnímat a užívat si plně daný moment. Ráda bych řekla, že je to často, ale pravdou je, že to vyžaduje dost úsilí a když se poddám stresu, tak se sama sobě ztratím a musím se zase najít, třeba tím, že mohu prostřednictvím Juvenilu pomáhat druhým.

Zpět do obchodu