Igor Matěna: Zkouším na sobě úplně vše, co vyrábíme i testujeme

Juvenil sází na rodinu. Původní projekt tuzemských vědců dnes rozvíjí firma vedená rodinnými příslušníky. Její produkty pomáhají jak dětem, tak dospělým i seniorům. Tím to ale zdaleka nekončí. „Neustále spolupracujeme s předními českými imunology, vědci a lékaři na nových výzkumech,“ prozrazuje Igor Matěna, spolumajitel a zároveň ředitel Juvenil Products a.s.

 

Kořeny Juvenilu sahají do roku 1935. Není to svazující?

Vůbec ne, spíš zavazující. Juvenil je sice přípravek postavený na poznatcích dlouholetých výzkumů a vývoje, ale ani my v tomto směru nezahálíme. Nyní se například dokončuje velká studie ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové na dětech s poruchou autistického spektra. Je úžasné i po tolika letech stále objevovat, komu všemu Juvenil dokáže pomáhat a jak ovlivňuje stav nemocných. Samozřejmostí je, že kontinuálně pracujeme na optimalizaci výrobního procesu a prostředí, stejně jako se věnujeme novým směrům komunikace a propagace.

 

U propagace se chvilku zastavme. Kdo hledá Juvenil v lékárně, narazí. Proč?

Když jsme Juvenil po rebrandingu zaváděli na trh, shodli jsme se na tom, že už nechceme bojovat o místo na polici v lékárně a přemlouvat lékárníky, aby vzali náš produkt na vědomí. Chtěli jsme to dělat tak, abychom našim zákazníkům mohli sami předávat naše znalosti a vášeň pro Juvenil. Svoji propagaci jsme postavili především na našem webu a sociálních sítích.

Tyto platformy se snažíme využít ke komunikaci našich myšlenek. Ukázat lidem, že Juvenil jim může pomoci zlepšit jejich životy. Důležití jsou pro nás také ambasadoři, lidé, kteří Juvenil vyzkoušeli, pomohl jim a nyní ho sami chtějí nabízet dále, protože v něj mají důvěru. Většina zákazníků se k nám vrací a jejich pozitivní ohlasy jsou pro nás obrovská motivace.

 

Mezi ambasadory Juvenilu jsou dobrodruzi, maminky, sportovci. Jak je vybíráte?

Musí nám být hlavně lidsky a názorově blízcí, tak trochu o ně rozšiřujeme naši rodinu, alespoň tak to vnímám já. Spolupráce by neměla být jen o penězích, protože pak nemohou být jejich reference pravdivé a autentické. Proto chceme, aby si všichni Juvenil nejdříve vyzkoušeli a pak se sami rozhodli, jestli do toho půjdeme společně. A musím říct, že zatím to funguje a ohlasy lidí jsou až neuvěřitelné.

 

Při prohlížení vašich materiálů jsem si nemohla nevšimnout, jak často zmiňujete složitou technologii výroby, co si pod tím mám představit?

Výroba Juvenilu je patentovaný proces, to znamená, že má velice striktně daná pravidla, která musí být přesně dodržena. Z pochopitelných důvodů je firemním tajemstvím, tak nemohu být příliš konkrétní. 

Mohu ale prozradit, že její nejdůležitější část probíhá ve speciálně pro nás zkonstruovaných extraktorech, které jsou vysoké přes dvě patra, trvá bez mála půl roku a zahrnuje složité laboratorní postupy a metody.

Výsledkem je jedna šarže extraktu, který je složen kompletně z jedné suroviny, není do něho nic přidáváno a je tak zcela přírodní. Právě tato komplexnost a čistota dělá z Juvenilu naprosto výjimečný produkt.

 

Trh s doplňky stravy je velmi široký. Co je konkurenční výhodou Juvenilu, v čem vyniká?

Máte pravdu, že trh je velice konkurenční prostředí, ale Juvenil je jiný. Může to znít jako klišé, ale ve své podstatě nemáme přímou konkurenci. Většina doplňků stravy tvrdí vše možné i nemožné, Juvenil je však založen na datech.

Už od počátku to byl vědecký projekt československých vědců a lékařů. Cílem bylo vynalézt komplexní přírodní preparát na celkové posílení organismu, a to se jim podařilo. Dokonce byl v roce 1983 patentován výrobní proces, to u žádného jiného doplňku stravy nenajdete.

 

Jaká je mise současného Juvenilu?

Smysl naší práce vidím jednoznačně v pomoci druhým. Jsme ale samozřejmě firma, takže musíme tvořit zisk, abychom zaplatili zaměstnance, vývoj nových produktů, výzkum, materiál a provozní náklady, to ale není náš konečný cíl.

Máme to velké štěstí, že děláme to, co nás baví, a přitom tím můžeme něco prospěšného vracet společnosti zpět. Je to takové perpetum mobile. Tím, že vyrábíme skvělé produkty, které lidem pomáhají a ke kterým se vracejí, můžeme podporovat i zákazníky, kteří naše produkty potřebují, ale jsou nad jejich finanční možnosti a v neposlední řadě se snažíme část našich zisků věnovat na vybrané charitativní projekty.

 

A jaký je den výkonného ředitele?

Nejsme zatím žádný biotechnologický gigant, ale malá rodinná firma, takže nečekejte klasickou definici CEO. Některé dny jen rutinně vyřizuji hodiny e-maily, jindy trávím dopoledne na týmových poradách, a když je potřeba, jdu i do výroby. Nejraději mám ale dny, když zůstanu pozdě odpoledne sám v kanceláři, všichni zaměstnanci odejdou, umlknou telefony a můžu vymýšlet něco nového. Pak zažívám to svoje flow.

 

Kdy odcházíte z práce opravdu spokojený?

Snažíme se přinášet stále něco nového a zlepšovat tím lidem život. Když se nám povede přiblížit se alespoň trochu tomuto cíli, tak je to skvělý den. A třešničkou na dortu jsou pak pozitivní ohlasy uživatelů. Když vám například nějaká maminka napíše, jak Juvenil pomohl jejímu dítěti, tak hned víte, že to má cenu dělat poctivě a naplno.

 

Bylo od začátku jasné, že se do rodinného týmu přidáte, nebo šlo o věc „automatickou“?

Jak se to vezme. Po škole a pár měsících v zahraničí jsem sice do firmy nastoupil, ale po pár letech jsem se přestěhoval do Prahy a věnoval se něčemu úplně jinému. Sice jsem byl ve firmě částečně pořád, ale bylo to spíše takové poradenství. Po smrti babičky, která firmu založila a byla od počátku tou všudypřítomnou „duší“, byl ale potřeba někdo, kdo bude firmu řídit na denní bázi přímo na místě, tak jsem se rozhodl, že to budu já.

 

Předpokládám, že sám po produktech Juvenilu saháte často…

Zkouším na sobě úplně vše, co vyrábíme i jen testujeme. Pro mě je základem klasický Juvenil Tobolky hned ráno před snídaní. Ani si nepamatuju, kdy jsem byl naposledy nějak vážněji nemocný. No a pak jsem „závislý“ na Boosteru, a to už od školy. Tenhle produkt jsem měl k dispozici o hodně dříve, než se začal prodávat a je to moje „must have“, když jsem unavený. Když se špatně vyspím, nebo mám prostě málo energie, tak si zobnu 2 až 3 tobolky a najednou to zase jde.

 

Jaké další tipy k posílení komplexního zdraví ve svém životě aplikujete?

Snažím se zkoušet různé hacky už dlouho, ale ne vždy to vydržím. Teď mi funguje ranní cvičení, omezení telefonu večer, abstinence a pak samozřejmě doplňky stravy. Hlavní ale je fungovat tak, aby to člověk zvládal, měl z toho radost a nebyl ve stresu. To je to nejdůležitější.

 

A stejně jako jsme se nedávno ptali paní Kadlecové, zeptáme se i vás: Kdy cítíte, že jste to Naplno Vy?

Znáte ten pocit, když nemusíte hlídat, kolik je hodin a můžete být teď a tady? Nakonec je jedno, jestli jsem v práci, venku se psem, s rodinou, nebo kdekoli jinde, ale čas plyne a já jsem rád, že prostě jsem.

 

Zpět do obchodu