Zpátky do mateřinek, hurá do škol

Připravte imunitu svých dětí na návrat do škol

 

147_WEB

Zpátky do lavic: 4 pilíře zdravé imunity

Jen co začal chodit do školky, je pořád nemocný. Blíží se září, to zas bude jeden paragraf za druhým. Ta naše holka má od podzimu do jara furt nudli u nosu. Znáte? Start školního roku je radostným návratem dětí do vzdělávacích institucí, ale taky poměrně velkým náporem pro jejich zdraví. Zjišťovali jsme, jak to udělat, aby byl začátek školy maximálně pohodový.

Do třídy jako do zoo

Ano, imunologové často přirovnávají prostředí dětských kolektivů k zoologickým zahradám. Důvod je zřejmý – stejně jako jsou tyto parky obsazeny rozličnými zvířaty, jsou třídy plné nejrůznějších virů a bakterií.  A stejně, jako nás v zoo před nebezpečím chrání ploty nebo sklo, měly by děti být chráněny vlastní imunitou. Její vybudování však není otázka týdne nebo dvou. Trvá mnohem déle.

Schopnost obrany před patogeny vzniká už před narozením a po celý život je upevňována. S funkčním imunitním systémem se rodíme, v prvních měsících života ho navíc podporují látky pocházející z mateřského mléka. Takto nabytá imunita se nazývá nespecifická (vrozená) a stará se o stále stejnou reakci na stejné podněty. Druhý typ imunity je popisován jako specifický (adaptivní, získaný). Ten se dokáže přizpůsobovat různým podnětům a adekvátně, pokud jde o účinek i rozsah, reagovat. Vyvíjí se postupně tak, jak opakovaně přicházíme s patogeny do kontaktu.

Je dobré vědět, že pro tvorbu imunitního systému jsou velmi zásadní první tři roky života dítěte a že přirozeným projevem nezralosti imunity je propuknutí respiračních onemocnění. První „střet s realitou“ nastává pro dětskou obranyschopnost ve věku kolem 6 měsíců, kdy rapidně klesá hladina protilátek získaných z mateřského mléka. „Dalším rizikovým obdobím je čas nástupu do kolektivního zařízení. Vyšší výskyt respiračních onemocnění v těchto obdobích je fyziologický a umožňuje imunitnímu systému jeho přirozený vývoj,“ popisuje Jan Boženský, primář Dětského oddělení Vítkovické nemocnice.

Není tedy divu, že po nástupu dětí do mateřských a základních škol každoročně vzrůstá výskyt onemocnění horních cest dýchacích, ale také zánětů spojivek, virových průjmů nebo takzvané páté dětské nemoci. Ovšem držet děti pod zámkem a takovým zkušenostem je cíleně nevystavovat je spíše kontraproduktivní. „Lépe je respektovat zákonitosti vývoje imunitního systému a poskytnout organismu dostatek času na potřebnou regeneraci,“ radí ostravský primář.

242_WEB

 

Žádný sprint, raději běh na dlouhou trať

Efektivní budování a podpora imunity se nedá vyřešit mávnutím kouzelného proutku. Ovšem existuje několik způsobů, jak zdravému vývoji předškoláků a školáků pomoci. Imunolog Miloš Jeseňák doporučuje věnovat pozornost čtyřem základním pilířům: dostatečnému spánku, přiměřené tělesné aktivitě, psychické pohodě a výživě.

1) Co je sladšího než sud medu? Odpočinek má na regeneraci zásadní vliv. Uvolňuje se během něj řada hormonů potřebných pro růst, hojení, soustředění… Pokud jde o děti, doporučují odborníci držet se následujících čísel: novorozenci by měli spát 14-17 hodin denně, kojenci 12-15 hodin, batolata 11-14 hodin, předškoláci 10-13 hodin, školáci 9-11 hodin. Dospívající s dostatkem kvalitního spánku bojují, nicméně 8 hodin denně je pro ně nezbytný základ.


2) Život rovná se pohyb. O výhodách přiměřené tělesné aktivity není sporu. Jak u dospělých, tak u dětí. Procházky, hry na hřišti, jízda na kole, bruslení – jakýkoli pohyb má na zdraví, tedy i imunitu, příznivý vliv. Zlepšuje náladu, zrychluje trávení, zpevňuje svaly i šlachy a je podstatnou součástí prevence mnoha onemocnění.


3) Hlavně bez stresu. Ani dětským kolektivům se náročné situace nevyhýbají. Ve třídách panují mnohdy složité vztahy, nálož domácích úkolů pohodě nepřidá. Přitom všichni dobře víme, že na imunitu mají stresové situace podstatný vliv. Podle výzkumů trvá například hojení ran třikrát déle u lidí vystavených stresu než u osob „v pohodě“.  A pětiminutový vztek vyřadí obranyschopnost ze hry na celých šest hodin!


4) Aby byla strava hravá. Na pestrost, nejen pokud jde o barvy, bychom měli myslet především. Je pravdou, že dnešní děti raději než po zeleninovém salátu sáhnou nejspíš po pizze, to ale není důvod k rezignaci. Pro jejich vývoj je vyvážená strava klíčová, měla by obsahovat dostatek vitaminu C, vitaminu A i vitaminů E a B5; chybět nesmí pro imunitu důležitý selen, železo, zinek, mangan a další minerální látky. Zvláštní kapitolou jsou nenasycené mastné kyseliny, probiotika, prebiotika a imunoglukany.

Tři, dva, jedna…

Ještě než s ratolestmi oprášíte aktovky, zkontrolujete bačkorky a přihlásíte obědy, zamyslete se, jak dobře jsou na vstup mezi své kamarády připraveny po stránce imunity. Čekají je dny v uzavřených třídách, brzké vstávání, chladná rána, zvýšená psychická zátěž a samozřejmě také častější setkání s onou „zoo patogenů“, o které píšeme v úvodu.

Na snadnějším přechodu z prázdninového do školního režimu můžete začít pracovat naprosto kdykoli. Nejlépe však pár týdnů před 1. zářím. Nástrahy podzimu zvládnou děti odpočinuté, pravidelně sportující a ty, jejichž výživa obsahuje všechny potřebné složky. Pro lepší vyvážení stravy je možné doporučit biologicky aktivní doplňky podporující některé mechanismy přirozené a adaptivní imunity. Najdete je v Juvenilu, pokračovateli řady potravních doplňků pro regeneraci a imunitu, která byla vyvinuta před půl stoletím v České republice. Pečuje o správnou funkci těla a pozitivně ovlivňuje střevní mikroflóru. Právě ona z velké části za obranyschopnost odpovídá.


„Střevo přispívá k celkovému zdraví zajištěním trávení a absorpce nutrientů a vody, obrany proti infekčním patogenům, indukcí slizniční a systémové tolerance v prevenci alergie a poskytuje nezbytné signály do mozku potřebné k zajištění homeostázy. Asi 70–80 % imunitních buněk lidského těla se nachází ve střevech a vytváří specifický střevní imunitní systém,“ uvádí Jan Boženský.
Usnadněte svým potomkům i sobě začátek školy. Dejte jim to nejlepší a podpořte je v přirozeném posilování imunity. Stačí pár kapek denně. Juvenil dodá potřebné nukleotidy, proteiny, peptidy, lipidy i vitaminy. Je vhodný pro děti od 1 roku a nemá žádné vedlejší účinky. Pomůže vám překonat lecjaká náročná období. Včetně toho školního.

 

Zpět do obchodu