Co se děje v našem těle při chřipce a jak se jí vyhnout.

chřipka

S ubývajícím slunečním svitem a zkracujícím se dnem nastává v přírodě podzim. A jako se na podzim stromy zbavují listí a míza se stahuje ke kořenům, tak se i naše energie v souladu s přírodou začíná stahovat do našeho nitra. S podzimem přichází také období očisty a obnovy plic. Pokud jsou plíce hodně zanesené a připojí se i nedostatečný odpočinek a stres, jsou oslabené a proces jejich čištění může mít dramatičtější průběh. Tyto poznatky nám mohou pomoci pochopit pochody těla a v pravou chvíli začít pracovat na prevenci sezónních onemocnění.

Pokud bychom měli shrnout obecné příčiny onemocnění, můžeme je rozdělit do dvou skupin. Na příčiny vnější a vnitřní. K tomu, abychom onemocněli je zapotřebí, aby se obě příčiny setkali. K vnějším příčinám patří vpád virů (v případě chřipky), bakterií, apod. Vnitřní příčiny našich nemocí jsou hlavně naše nevyvážené emoce, špatná kvalita stravování a fyzická kondice 

Pokud se nenacházíme v situaci, kdy se u nás střídá jedna chřipka za druhou, pak jeden z nejlepších způsobů, jak preventivně předcházet další nemoci, je úprava našeho jídelníčku a obecně životního stylu. Nemusí se jednat o žádný razantní zákrok, ale zapojení selského rozumu a pochopení principu termodynamiky potravin a ročních období a využívání vhodných potravních doplňků.

Nastupující chřipka se ohlašuje zejména výraznou zimomřivostí, silnou bolestí hlavy, zatuhlostí šíje, kýcháním, kašlem či vodnatou rýmou. To už je okamžik, kdy byl náš imunitní systém přelstěn a patogen se dostal do těla, kde se zmnožil a vyvolal reakci.  Virus vnikne do těla dýchacími cestami, usadí se na sliznici a začne napadat její buňky. Velmi rychle se množí a v prvních dvou dnech se jeho množství každé čtyři hodiny zdvojnásobí. Proto je rozvoj chřipky tak rychlý a ke zhoršení stavu dochází již po několika hodinách. Naše bílé krvinky kolující v cévách a neustále hledající patogeny zaznamenají napadení a začnou se množit, aby jich bylo dostatek pro boj s nepřítelem. K tomu, aby se krvinka rozdělila (zmnožila), je ale zapotřebí jednak velké množství energie (proto je nutné dopřát při nemoci tělu klid) a také obrovské množství nukleotidů (109), ze kterých se skládá DNA (genetická informace buňky, která každé buňce určuje její funkci). Nukleotidy si tělo umí vyrobit, ale jejich konstrukce trvá poměrně dlouho a tím se oddaluje reakční čas imunitního systému. Proto je vhodné, zejména pro urychlení průběhu imunitní reakce, dodat nukleotidy do těla v podobě, ve které je bude moci okamžitě použít.  

Během již rozvinuté nemoci je důležité zaměřit se také na potraviny, u nichž je prokázán příznivý vliv na rozpouštění hlenu a posilování oblasti plic, jedná se např. o: jablka, ředkvičky, celer, cukety, žampióny či grep.  Naopak by se nemocný měl vyvarovat zahleňujícím potravinám – sladkostem, bílému cukru, mouce, mléku a ostatním mléčným produktům. Pokud Vás trápí rýma, obohaťte svůj jídelníček o křen, červenou řepu či okurku, pomůžou Vám uvolnit dýchací cesty.  

Vhodné stravování je ideální prevencí zejména v podzimním období. Teplá snídaně, např. v podobě vývaru nebo kaše, nám pomáhá vyrábět a udržovat vnitřní teplo a zahřívat lidský organismus. Potraviny, které je vhodné zařadit do jídelníčku na podzim a v zimě jsou například: čerstvý zázvor, anýz, badyán, pepř, bazalka či skořice. Základem pro udržení zdraví v chladných měsících je chránit a posilovat svoji energii a vnitřní teplo. 

Je přirozené, že žijeme obklopeni patogeny, ale naším úkolem je starat se o sebe tak, aby náš organismus byl jako hrad a nepřítel do nás nemohl proniknout. Měli bychom znát své tělo, vědět, co nám dělá dobře a co ne, a hlavně ho poslouchat, pokud nám dává jasné signály, že některé naše chování je už nad jeho únosnou míru.  Měli bychom hledět na to, jak kvalitně se stravujeme – co jíme, v jaké podobě a jak často. Měli bychom mírnit naše emoce, které jsou důležitým faktorem k udržení rovnováhy organismu. Škodí nám, pokud jsou nadměrné nebo potlačované. Velmi důležitý je pravidelný pohyb, odpočinek a dostatečný spánek. A samozřejmě to nejdůležitější – kvalita vztahů s ostatními lidmi.

 

A na závěr 10 užitečných rad pro prevenci chřipky v podzimním a zimním období:

  1. Uchovávejte se v teple, vyhýbejte se prochladnutí, dostatečně se strojte. 
  2. Jezte spíše teplé potraviny. Hlavně snídaně musí být teplá. Jogurt z ledničky opravdu není vhodný. Ideální jsou polévky, nejlépe ve formě dlouho vařených vývarů z hovězích kostí. 
  3. Vyhýbejte se nadměrnému množství syrové zeleniny a ovoce. Zeleninu a ovoce ano, ale ideálně tepelně zpracované. 
  4. Posílit svoje plíce můžete především prováděním dechových cvičení. Vhodné jsou také procházky v přírodě, především časně ráno nebo otužování. 
  5. Začleňte do svého jídelníčku potravní doplňky, které podpoří imunitní systém. Vhodné jsou zejména ty s vysokým obsahem nukleotidů, glukanů nebo vitamínů. 
  6. Pokud prochladnete, dejte si hned skořicový nebo zázvorový čaj. Zahřeje vás a pomůže tím zpomalit množení patogenu v těle. 
  7. Antibiotika u chřipky nepomohou. Navíc výrazně zachladí organismus, takže kromě trávicích problémů mohou způsobit recidivy různých akutních stavů, jako jsou např. záněty močového měchýře. 
  8. Pokud již onemocníte, nepotlačujte hned teplotu. Je to přirozená obranná reakce, která likviduje patogeny. Pokud ji předčasně zchladíte, tak nemoc prodloužíte a oslabíte organismus.
  9. Onemocněli jste? Dostatečně odpočívejte!! Pokud se při nemoci budete namáhat, a to jak psychicky, tak fyzicky, pak odčerpáváte energii, kterou tělo potřebuje pro boj s patogenem.
  10. A nezapomeňte na to nejdůležitější. Dobrá nálada a smích léčí. 

 

Návod na zázvorovou-skořicový čaj:
Ingredience: 3 plátky čerstvého zázvoru velikosti větší mince, 5 tyčinek skořice, 1l vody.
Postup: Do hrnce s vodou dejte zázvor a skořici. Přiveďte k varu a nechte cca 10 minut vařit. Pak odstavte, nechte 20 minut louhovat. Čaj pijte teplý.

 

Juvenil - Zázvor2

Zpět do obchodu