Jak odlehčit jídelníček a zbavit se škodlivých látek

Máte za sebou náročné období, trápí vás únava, špatný metabolismus nebo pocit těžkosti? Pokud ano, změňte svou životosprávu a dopřejte tělu přirozenou očistu. Čtyři týdny odlehčovací kúry můžete absolvovat kdykoli v roce, její efekt doporučujeme podpořit tobolkami Juvenil Detox.

 

Začněte pořádným nákupem

Abyste se připravili skutečně dobře a nemuseli běhat pro každou ingredienci zvlášť, vyrazte nejdřív na velký nákup. Pořiďte ovoce (jablka, hrušky, pomeranče, maliny, borůvky nebo ananas) i dostatek zeleniny (listové saláty, okurky, ředkvičky, špenát, červenou řepu).

Nezapomeňte na luštěniny (cizrna, červená čočka) a různé druhy oříšků a semínek. Pokud jde o obiloviny, doplňte zásobu bulguru, pohanky a jáhel. Hodit se budou samozřejmě i bílé jogurty, a pokud máte rádi, tak také náhrady masa jako sójové kousky, tempeh, robi nebo šmakoun.

To pro první, nejnáročnější, týden stačí. Věřte, že když se v něm vyhnete obchodům plným lákadel, zvládnete ho mnohem lépe. Pak už můžete dokupovat potraviny podle rozpisu průběžně. Tělo si na nový režim přivykne, takže návštěva supermarketu nebude utrpením.

A ještě dobrá rada do začátku: Nešiďte počet jídel za den (snídaně – svačina – oběd – svačina – večeře) ani pitný režim. Zařaďte do svých dnů pohyb, kvalitní spánek a pobyt v sauně.

 

Týden 1: Nastartujte aktivní detox

Tento týden projdete velkou změnou. Běžný jídelníček totiž vyměníte za lehký, svěží, barevný, plný vitaminů a minerálních látek. Povzbudíte játra, ledviny a střeva k efektivnější činnosti, začnete se zbavovat odpadních látek i přebytečné vody.

Co úplně vynechat: veškeré druhy masa a masných výrobků, pečivo, cukr, mléko.

Jak může vypadat váš jídelníček:

  • snídejte a svačte smoothie (kombinujte ovoce, zeleninu, oříšky, bílý jogurt),
  • obědvejte lehké saláty (bulgurový, pohankový),
  • večeřte zeleninové saláty (řepné carpaccio, zelný salát; můžete je obohatit náhradami masa).

Stravu obohaťte o nesolené, nepražené oříšky a semínka.

Vypijte nejméně 2 litry tekutin denně (vodu, vodou ředěné šťávy z čerstvého ovoce nebo zeleniny, neslazené čaje).

Podpořte detoxikační proces doplňkem Juvenil Detox (2 tobolky před hlavním jídlem, tedy snídaní, obědem a večeří, celkem 6 tobolek denně a nezapomeňte je vždy pořádně zapít).

 

Týden 2: Přidejte kaše, vejce a mléčné výrobky

Pokračujte pestrou stravou. Přidejte bílkoviny, sacharidy a tuky ve správném poměru, abyste dosáhli vyváženosti. I přesto, že budete jíst lehké, čerstvé pokrmy, pocítíte příval energie. V této fázi vás čeká lehčí detoxikace. Můžete si dopřát víc mléčných výrobků (jogurty, kefíry, acidofilní mléka, tvarohy, čerstvé, termizované, tvrdé či cottage sýry, tvarohy; ideálně bez dochucovadel) a koncem týdne i celozrnné nebo vícezrnné pečivo.

Co úplně vynechat: červené maso, uzeniny, smažené pokrmy, pečivo, cukr.

Jak může vypadat váš jídelníček:

  • snídejte obilné kaše (z quinoy, ovesných vloček, pohanky či jáhel) a vaječnou omeletu,
  • svačte smoothie, domácí pomazánky z tvarohu a sýru na knäckebrotu, jogurt s čerstvým ovocem,
  • obědvejte luštěniny, rybu (dvakrát týdně), kuřecí, krůtí či králičí maso (jeden chod koncem týdne), alternativy masa (jednou za den), doplňte vařenými vejci, zeleninovým salátem, bramborami, rýží, kuskusem.

Oříšky a semínka jsou stále součástí jídelníčku, třeba i vícekrát za den.

Ani tento týden by neměl váš denní příjem tekutin klesnout pod 2 litry.

Detoxikaci opět podpořte tobolkami Juvenil Detox ve stejném dávkování jako předchozí týden.

 

Týden 3: Zařaďte více masa a pečivo

Ani tento týden nebude váš jídelníček jiný než vyvážený. Fáze stabilizace vyžaduje stravu s komplexními sacharidy, bílkovinou a zeleninou v jakékoli podobě. Přidejte více masa (jeden chod denně), ryb (dvakrát za týden), vajec (každý druhý den) a pečiva (celozrnné nebo vícezrnné druhy; důležitý je obsah vlákniny – alespoň 6 g na 100 g výrobku). Dbejte na pestrý výběr mléčných výrobků (tvrdé sýry do 30 % tuku v sušině, nebojte se sáhnout po variantách light – ne však u cottage sýrů, kde je úspora tuku v light verzi minimální).

Co úplně vynechat: sladké mléčné light produkty (často obsahují více škrobu, tedy i sacharidů).

Jak může vypadat váš jídelníček:

  • snídejte vybrané druhy pečiva s pomazánkami, vaječnou omeletu, smoothie, jogurt s ovocem,
  • svačte podle chuti pestře a dostatečně,
  • obědvejte maso, jako přílohu volte celozrnné těstoviny, neloupanou rýži a luštěniny (alespoň 2krát týdně),
  • večeřte zeleninové saláty a podobně.

Váš jídelníček by měl být stále bohatý na ovoce (alespoň 2krát za den) a zeleninu (ke každému chodu).

Udržujte návyk přijímat alespoň 2 litry tekutin denně a pokračujte v užívání tobolek Juvenil Detox.

 

Týden 4: Pokračujte a klidně zhřešte

A jste ve finále. Teď už víte, jak má vyvážený jídelníček vypadat a dokážete si ho udržet dlouhodobě. To ale neznamená, že se musíte trýznit a odříkat si občasné „hříšky“. Naopak. Jeden „cheating day“ v týdnu vám jen prospěje. Dopřejte si třeba poctivou svíčkovou omáčku s houskovým knedlíkem, na odpolední svačinku zmrzlinu. Další dny se zas vraťte k pestré a zdravé stravě.

Dbejte na příjem bílkovin v jednotlivých chodech (maso, ryby, sýry, vajíčka, jogurty, zakysané mléčné nápoje). Když je totiž zanedbáte, budete přijímat víc potravin bohatých na sacharidy a vaše hladina energie začne kolísat. Může se dostavit únava a hlad.

Nevynechávejte pořádné svačiny! Slouží jako prevence večerního hladu. Kdykoli to bude možné, zařazujte do jídelníčku tzv. superpotraviny. Obsahují živiny podporující imunitní systém, snižující hladinu cholesterolu a zbavující organismus toxických látek.

Vhodné jsou ostružiny a maliny (obsahují vitaminy A, B, C), brusinky, borůvky, černý rybíz (krom vitaminů se v nich nacházejí antioxidanty, které jsou prevencí civilizačních onemocnění a podporují imunitní systém), kvašená zelenina (bohatá na vitaminy C, K, B a vlákninu), vlašské ořechy (jsou zdrojem vitaminu E).

Pro udržení procesu detoxikace užívejte stále Juvenil Detox v dávkách 2 tobolky před hlavními jídly a hojně je zapíjejte. Příjem tekutin by neměl ani tento týden klesnout pod 2 litry denně.

 

Zpět do obchodu