Podzim dává tělu zabrat. Udělejte 3 kroky k vašemu zdraví a pohodě.

Věděli jste, že vaše tělo funguje v každém ročním období trochu jinak? Existují studie potvrzující sezonní změny nejen metabolismu vitaminu D, ale třeba i počtu imunitních buněk v krvi. Důvod je zřejmý: živé organismy reagují na změny okolní teploty, délky slunečního svitu, a dokonce i vlhkosti vzduchu. Co s tím? Dobře se připravit!

 

V létě fungujeme jinak než v zimě

Všichni víme, že třeba chřipku chytíme v listopadu pravděpodobněji než v červenci. Lékaři a vědci však pozorují obdobnou sezonnost i u jiných onemocnění. Některé neduhy, jako třeba srdeční choroby, revmatoidní artritida, roztroušená skleróza, diabetes 1. typu nebo psychické poruchy, souvisejí podle studie University of Cambridge se sezonními změnami fungování imunitního systému.

A kupodivu se to netýká jen Evropanů. „Je zajímavé, že lidé z Gambie vykazovali zřetelné sezonní rozdíly v počtu imunitních buněk v krvi, které korelovaly s obdobím dešťů (červen-říjen), během něhož se častěji objevují především infekční nemoci přenášené komáry, jako třeba malárie,“ popisuje autor studie. Proč se tak děje? Odborníci říkají, že za fascinujícím zjištěním musíme vidět aktivitu mnoha genů, stejně jako sezonní změny ve složení krve a tukové tkáně. Jde zkrátka o adaptaci nutnou pro přežití.

 

Jak zvládáme sezonní změny, rozhoduje naše imunita

Náročné zimní období vyžaduje změnu termoregulace a šetření energií, tedy jakýsi imunokompromis. Web National Library of Medicine uveřejnil závěry zkoumání fyziologických změn živočichů, v závislosti na ročním období, s jasným výsledkem: Vystavení krátkým dnům snižuje hladiny prolaktinu, melatoninu a dalších hormonů, čímž ovlivňuje funkci imunity.

Správně fungující imunita je zárukou plného fyzického a duševního zdraví. Na její kondici se spolupodílí celá řada orgánových soustav – od lymfatického přes trávicí a kardiovaskulární systém až po krvetvorbu v kostní dřeni. Optimální činnost všech systémů, včetně střevní mikroflóry, má vliv na to, jak dokážeme reagovat na potenciální ohrožení viry a bakteriemi. Zvlášť na podzim a v zimě je proto mimořádně důležité dbát na harmonizaci našeho organismu.

 Postarejte se o zdraví celé rodiny

Jakmile se rozloučíme s létem, měli bychom zaměřit pozornost na kondici své imunity. Snáze se vyhneme nejen nachlazení, ale i zánětům močových cest, trávicím potížím a únavě. Platí to pro děti (které jsou s příchodem do školních kolektivů vystaveny velké zátěži), rodiče (které čeká náročný závěr roku) i prarodiče (kterým se obranyschopnost významně snižuje).

  • Kdykoli to jde, vyrazte ven

Aktivní pohyb na čerstvém vzduchu prohlubuje dech, zvyšuje počet bílých krvinek a snižuje stres. Můžete přidat také otužování – stačí pár vteřin studené sprchy každý den. Cvičte jógu, běhejte se psem, vyměňte alespoň někdy jízdu autem za chůzi. Pokud nemůžete ven, větrejte pravidelně svou kancelář i domácnost. Pobyt v nevětraných místnostech vede k únavě i ke vzniku alergií. Nahromadění oxidu uhličitého v místnosti způsobuje nejen bolest hlavy a únavu, ale také dlouhodobé zdravotní problémy.

  • Vyspěte se do růžova

Během spánku produkuje tělo melatonin, jeden z nejsilnějších antioxidantů. Nenechte si ho vzít krátkým, nevydatným spánkem. Ideální délka pro dospělého člověka je stanovena na 7,5 hodiny denně. Spánek podpoříte omezením modrého světla před ulehnutím, pomáhá chodit do postele vždy ve stejný čas. Ke spánkové hygieně patří i odpoledne bez kofeinu, teplota v ložnici kolem 20 ⁰C, tma, kvalitní matrace a lůžkoviny z přírodních materiálů.

  • Pečujte o svůj střevní mikrobiom

Uvědomte si, že 70 - 80 % imunitních buněk sídlí ve střevě. Aby fungovalo správně, je důležité konzumovat živiny obsahující vitaminy A, C, D3, K2 a E, ale také vlákninu a minerální látky, jako jsou selen a zinek. Mikrobiomu zároveň prospívají i fermentované potraviny. Ne nadarmo se říká, že střevo je druhý mozek. Na něm závisí, jestli se potýkáme s kožními problémy, potravinovou intolerancí, poruchami spánku i duševní nepohodou.

 

A ještě něco – pokud se vám nedaří naplňovat zásady zdravého životního stylu úplně stoprocentně, cítíte se oslabeni, žijete hekticky nebo je před vámi náročné období, sáhněte po vhodném doplňku stravy. Speciální patentovaná formule Juvenil® obsažená ve všech produktech řady Juvenil splňuje nejvyšší nároky na čistotu a obsahuje účinný komplex biologicky aktivních látek. Pomůže nejen při dlouhodobě snížené imunitě, ale urychlí i celkovou regeneraci, podpoří harmonizaci střevního mikrobiomu a posílí všechny orgánové soustavy.

Zůstaňte fit i během chladnější části roku. Zdravá imunita vám poskytne štít, se kterým prožijete podzim a zimu naplno.

 

 

Zdroje:

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150512112356.htm:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8987173/

Zpět do obchodu