Pročistěte tělo i hlavu, nejen na jaře

Detoxikace, harmonizace, pročištění. Postupy, které vedou k tělesné i duševní rovnováze, mají řadu názvů. Často mluvíme o „jarní očistě“, jejímž cílem bývá především zbavit se vánočních kilogramů. Pokud to ale s vlastním zdravím myslíme vážně, je potřeba na to jít komplexně. Jen tak můžeme sejmout zátěž z orgánů, odlehčit mysli a získat spoustu energie. Vezměte to od těla přes duši k okolí.

 

Co škodliviny dokážou a kde se berou

Lidské tělo je na detoxikaci zařízeno, o odstraňování škodlivin se po celý náš život starají ledviny, játra, střeva, lymfatický systém, plíce a kůže. Když se v nich toxiny (odpadní látky) hromadí, nefungují správně a my pociťujeme například únavu, bolesti hlavy, kolísání nálad, objevují se ekzémy, špatné trávení, nadýmání, zácpa nebo problémy s početím. Pakliže takové stavy přetrvávají, mohou přejít v poruchy imunity a vážné civilizační choroby.

Nejčastějším zdrojem škodlivin je samozřejmě strava. Nekvalitní pokrmy plné barviv, konzervantů a cukrů, kterým naopak chybí minerální látky, vitaminy, bílkoviny, vláknina a biologicky aktivní látky mohou podle řady studií za zvýšené riziko mnoha onemocnění. Značně nepříznivě jsou hodnoceny polotovary a pokrmy z nich připravené.

Další toxické látky přijímáme ze znečištěného ovzduší, prostřednictvím ovoce a zeleniny pěstované v půdě bohaté na pesticidy, a také z vody, která je zamořována mikroplasty či léčivy. Do třetice zmiňme i neblahé vlivy potlačovaných emocí, nevyrovnaných vztahů, vysoké hladiny stresu nebo agresivity. To všechno se na našem zdraví znatelně podepisuje.

 

Změna nepřijde lusknutím prstu

Má-li mít naše očistné počínání dlouhodobý efekt, nemůžeme ho odbýt několikadenní rychlokúrou. Krátkodobá očista je sice fajn, nicméně na celkovou kondici má zanedbatelný vliv. Aby byla detoxikace účinná, musí být komplexní a zahrnovat všechny úrovně našeho bytí: zaměřit se jak na stránku fyzickou a duševní, tak na změnu prostředí, ve kterém žijeme. Jedno totiž podporuje druhé.

Je příjemné, když si očistu naplánujeme na přechod zimy a jara. Ostatně už naši předkové si po zimním, obvykle masitém, hodování „ordinovali“ čtyřicetidenní půst. Od Popeleční středy do Velikonoční neděle servírovali odlehčené a střídmé pokrmy s jarními bylinami, každý pátek vynechali maso, vejce a mléko, abstinovali a rozjímali.

Podobně vhodné je taky období na konci léta či během podzimu. Důležitý je váš pocit a touha po změně. Nelámejte nic přes koleno, postupujte krůček za krůčkem tak, abyste se cítili dobře.

 

 

Detoxikace fyzická

Jak jsme už uvedli, tělo je do jisté míry schopno se škodlivin zbavovat samo. Za podmínky, že získává kvalitní potravu, má dostatek vody a kyslíku i prostoru ke spánku. Pokud jde o stravu, zásadní je vyváženost živin a omezení příjmu škodlivých látek. Ohled je potřeba brát na věk, pohlaví, energetický výdej i zdravotní stav. Přidejte přiměřenou fyzickou zátěž (rozproudí a okysličí krev a aktivuje lymfatický systém) a nezapomeňte na pitný režim.

Začněte odlehčením stravy. Do běžného režimu nejprve zařaďte 1-2 zeleninové šťávy či smoothies. Odborníci radí kombinovat zpočátku zeleninu s méně sladkým ovocem, jako jsou třeba jablka nebo hrušky, později přejít jen k zelenině, která neobsahuje tolik cukru. Ideální ovšem je nic nemixovat, i kousání je pro zdraví důležité. Později můžete jedno jídlo takovým zeleninovým chodem zcela nahradit.

Chcete-li mít jistotu, že vašemu tělu nic nechybí, doplňte jídelníček prověřenou recepturou Juvenil Detox. Je sestaven z ingrediencí přírodního původu – obsahuje jablečnou vlákninu a pektin, výtažky z krušiny olšové, vitamin E a účinný komplex aminokyselin, antimikrobiálních peptidů a nukleotidů. Podpoří zdravé pohyby střev, urychlí regeneraci a zlepší činnost lymfatického systému.

Pokud jde o pohyb, naordinujte si alespoň 20-30 minut denně. Svižná chůze, indiánský běh, jóga, plavání… vhodné je cokoli, při čem se protáhnete a naberete do plic pořádnou dávku kyslíku. Nezapomeňte na tekutiny, vodu potřebuje každá buňka. I tady platí všeho s mírou. Přehnané zavodňování zatěžuje ledviny a ředí žaludeční šťávy. Základem pitného režimu je čistá pramenitá voda, a to v objemu asi 0,5 litru na každých 15 kilogramů váhy (samozřejmě vzhledem k tělesné aktivitě).

 

Detoxikace duševní

Raději několik malých změn, než jedna, která nevydrží dlouho. Na takzvané duševní hygieně můžete začít pracovat ještě dnes večer. Do postele jděte bez mobilu, lehce unavení a s dobrou knížkou nebo příjemnou společností.

Zkuste alespoň jednou denně vnímat sami sebe, na malou chvíli být jen pozorovatelem, nic nehodnotit a neřešit. Krásně to jde během jídla, kdy můžete sledovat chutě, vůně, barvy pokrmu, své pocity při jeho konzumaci… Když zvládnete tohle, přidejte do denní rutiny krátkou meditaci. Soustřeďte se jen na dech, myšlenky nechte přicházet a zase odcházet.

Trochu vyšší level je „den jen pro mě“. Dovolte si pečovat o své tělo i svou mysl celý jeden den. Dejte si saunu, čtěte, poslouchejte hudbu, malujte, projděte se lesem. Duševní očista vám do života vnese harmonii, nechá tělu prostor k regeneraci a dodá radost z prostého bytí.

 

Detoxikace prostředí

Ne nadarmo se říká, že kdo má pořádek na stole, má ho i v duši. Dalším pilířem vyrovnanosti a kondice je život v prostředí, které nám dělá radost. Pokud se ve svém bytě nebo kanceláři cítíte zavaleni nepotřebnými věcmi, nebojte se jich zbavit. Odpoutejte se od zbytečností, ať už jsou jimi oděvy, knížky, kosmetika, nábytek, nádobí. Co nepoužíváte, pošlete dál. Úklid domova čistí hlavu a uvolňuje endorfiny. Hormony štěstí vás zbaví napětí a pocit očisty bude dokonalý.

 

Zpět do obchodu